Balzam ili melem iz Gileada bio je rijedak parfem koji se koristio u medicinske svrhe, koji se spominje u hebrejskoj Bibliji, a nazvan je po regiji Gilead, gdje se proizvodio.

U figurativnom je govoru označava univerzalni lijek.

Stablo ili grm koji proizvodi balzam obično se identificira kao Commiphora gileadensis.
Međutim, neki botaničari zaključili su da je stvarni izvor bilo terebinta drvo iz roda Pistacia.

Popis svojstava koja se pripisuju gileadskom melemu je dugačak, ali je zato njegova vrijednost nemjerljiva. Kaže se da djeluje protuupalno, antiseptički, antibakterijski i antifungalno, kao i stimulans, ekspektorans i analgetik.

Da biste koristili Gileadski melem izvana, možete ga nanijeti u obliku balzama ili melema i utrljati na problematična područja. Natopljeno ulje se također može koristiti u masaži za ublažavanje bolnih mišića ili kod tretiranja velike površine, kao što je u slučaju opeklina od sunca.Balm of Gilead was a rare perfume used medicinally, that was mentioned in the Hebrew Bible, and named for the region of Gilead, where it was produced.

It has come to signify a universal cure in figurative speech.

The tree or shrub producing the balm is commonly identified as Commiphora gileadensis. However, some botanical scholars have concluded that the actual source was a terebinth tree in the genus Pistacia.

The list of properties attributed to the Balm of Gilead is long, but that is why its value is immeasurable. It is said to be anti-inflammatory, antiseptic, antibacterial and antifungal, as well as a stimulant, expectorant and analgesic.

To use Balm of Gilead externally, it can be applied in the form of a balm or salve and rubbed into trouble areas. The infused oil can also be used in massage to relieve sore muscles or when treating a large surface area, such as in the case of sunburn.
Sitemap